მარია ტერეზა ესპანელი – „ეპიზოდი”

მკაცრი ესპანური სამეფო ეტიკეტით აღზრდილმა საფრანგეთის დედოფალმა – მარია ტერეზა ესპანელმა (1638-1683 წლები) დაარღვია სტერეოტიპი იმის შესახებ, თითქოსდა ყველა ესპანელი ქალი მუქკანიანი იყო მხოლოდ. (ავტორი გენია.ჯი) და მართლაც, ლუი XIV დე ბურბონის რიგით პირველი მეუღლე გამოირჩეოდა ქერა თმებითა და თეთრი, ღია – კანის ფერით. ამ ღირსებით აღსავსე ქალს, რომელმაც საფრანგეთის ცენტრში (სამეფო სასახლეში) „პატარა ესპანეთი” მოიწყო, განსაკუთრებით უყვარდა ნუგბარი და ტკბილეული. ყველაზე მეტად კი მაინც – შოკოლადს აღმერთებდა. მარია ტერეზას ბიოგრაფები შენიშნავენ, შოკოლადის ხშირი მოხმარებისგან დედოფალს კბილები მუდამ შავი ჰქონდაო.

შოკოლადი შოკოლადად, მაგრამ საფრანგეთის „უცხოელ” დედოფალს, გაგიკვირდებათ და, არანაკლებ უყვარდა თურმე – ნიორიც. ამასვე ადასტურებდნენ ტერეზას თანამედროვეებიც, რომელთა გადმოცემების თანახმად, დედოფალი ხშირად ყარდა ნიორის არასასიამოვნო სურნელით…

„მარია ტერეზას ბევრის ჭამა უყვარდა, რის გამოც ძალიან გასუქდაო”, – შენიშნავდა ელისაბედ პლაცკაია. მისი ცნობით, იმისათვის, რომ საჭმლის მონელება კუჭს არ გასჭირვებოდა, დედოფლისათვის განკუთვნილი მშრალი კერძები ყოველთვის უწვრილეს ნაჭრებად იკეპებოდა ყოველთვის. – (ავტორი გენია.ჯი)

კომენტარის დატოვება

თქვენი ელფოსტის მისამართი გამოქვეყნებული არ იყო. აუცილებელი ველები მონიშნულია *

შეგიძლიათ გამოიყენოთ ეს HTML ტეგები და ატრიბუტები: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>